ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Προφυλάξτε την υγεία των δοντιών σας για πάντα
Πρόκειται για τον κλάδο της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη θεραπεία των σκληρών ιστών των δοντιών. Ο βασικότερος στόχος της χειρουργικής οδοντιατρικής είναι μέσα από τη σωστή θεραπεία να διατηρήσει την υγεία και τη λειτουργικότητα των φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα.
Στο ιατρείο μας, οι πιο συχνές τεχνικές χειρουργικής οδοντιατρικής που εκτελούμε, περιλαμβάνουν:
ΕΞΑΓΩΓΗ

Εξαγωγή δοντιού

Η εξαγωγή δοντιού είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα ή περισσότερα δόντια αφαιρούνται από τον οδοντικό φραγμό όταν κρίνουμε ότι καμία άλλη θεραπεία δεν θα επιφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Συνήθως αυτή η εργασία πραγματοποιείται σε:

 • βαριά τερηδονισμένα δόντια
 • περιοδοντική ασθένεια
 • τραυματισμένο δόντι
 • δυσαρμονία ανάπτυξης του οστού (που μετατοπίζει τους φρονιμίτες σε λανθασμένη θέση) 
 • περίπτωση ορθοδοντικής θεραπείας προκειμένου να ισιώσουν τα υπόλοιπα δόντια
 • τοποθέτηση πλήρους οδοντοστοιχίας (μασέλα)
 • αποτυχία ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση)
 • υπεράριθμα δόντια στον φραγμό
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ

Αρχικά πρέπει να γίνει ακτινογραφία ώστε να διαπιστώσουμε το μέγεθος, το σχήμα, τη θέση του δοντιού καθώς και το οστό που το περιβάλλει. Έτσι έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης και μπορούμε να κάνουμε καλύτερη αξιολόγηση. Την ώρα της εξαγωγής αναισθητοποιούμε αρκετά βαθιά την περιοχή με χρήση τοπικών αναισθητικών φαρμάκων ώστε να μην νιώσετε καθόλου πόνο και ξεκινάμε την εργασία. Η εξαγωγή δοντιού αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία που ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές η αφαίρεση του δοντιού συνδυάζεται  με ταυτόχρονη ανάπλαση του οστού ή των μαλακών ιστών στην περιοχή. Συνήθως, στο τέλος της εργασίας, κάνουμε ράμματα πάνω στο μετεξακτικό φατνίο τα οποία βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση του τραύματος και μειώνουν την πιθανότητα επιπλοκών.

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η εξαγωγή του δοντιού είναι μία οδοντιατρική εργασία που, αν και δεν πονάει κατά τη διάρκεια, μετά την ολοκλήρωσή της δημιουργεί σχετική δυσφορία στην περιοχή. Συνήθως ο πόνος αντιμετωπίζεται με χρήση παγωμένων επιθεμάτων που ανακουφίζουν άμεσα το οίδημα, με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη χάπια και σε κάποιες περιπτώσεις με αντιβιοτικά. Τις πρώτες μέρες πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την έντονη αθλητική δραστηριότητα. Σε κανονικές συνθήκες, μετά από περίπου μία εβδομάδα θα έχετε επανέλθει κανονικά.

“Πρέπει να τονίσουμε ότι η εξαγωγή ενός δοντιού πραγματοποιείται στο ιατρείο μας μόνο όταν κρίνεται απολύτως αναγκαία και μόνο όταν έχουμε εξαντλήσει όλες τις σύγχρονες οδοντιατρικές τεχνικές χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.”
ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ

Χειρουργική αφαίρεση έγκλειστου – ημι-έγκλειστου φρονιμίτη

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αφαίρεση των έγκλειστων ή των ημι-έγκλειστων δοντιών έχει να κάνει με τους φρονιμίτες. Πρόκειται για τα τελευταία δόντια που συμπληρώνουν τον οδοντικό φραγμό και συνήθως εμφανίζονται λίγο μετά την εφηβεία (17-23 χρόνων). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για να ανατείλει και έτσι ο φρονιμίτης να παραμένει έγκλειστος. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις ανατέλλει μόνο ένα μέρος του δοντιού και το υπόλοιπο τμήμα παραμένει μέσα στη γνάθο, αυτός ο φρονιμίτης ονομάζεται ημι-έγκλειστος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ & ΗΜΙ-ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΙ ΦΡΟΝΙΜΙΤΕΣ
 • Τερηδόνα: οι ημι-έγκλειστοι φρονιμίτες εξαιτίας της θέσης τους δεν μπορούν να καθαριστούν σχολαστικά, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη τερηδόνας τόσο στην επιφάνειά τους όσο και στα παρακείμενα δόντια.
 • Δημιουργία πόνου: οι έγκλειστοι φρονιμίτες που παραμένουν «παγιδευμένοι» μέσα στη γνάθο πολλές φορές προκαλούν πόνο και δημιουργούν φλεγμονή.
 • Συνωστισμός και καταστροφή της δομής των άλλων δοντιών: πολλές φορές ο έγκλειστος φρονιμίτης χαλάει το διπλανό του δόντι που το πιέζει ή απομυζά τη ρίζα του.
 • Συνωστισμός και ορθοδοντική θεραπεία: οι φρονιμίτες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον συνωστισμό ειδικά των πρόσθιων δοντιών, οπότε σε περίπτωση που πρέπει να γίνει σωστά η ορθοδοντική θεραπεία για να δημιουργηθεί χώρος, οι φρονιμίτες πρέπει να αφαιρεθούν.
 • Περιστεφανίτιδα: πρόκειται για μια μορφή περιοδοντικής ασθένειας που εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις ημι-έγκλειστων φρονιμιτών.
 • Σχηματισμός κύστης: σπανιότερα, γύρω από έναν έγκλειστο φρονιμίτη μπορεί να δημιουργηθεί μια κύστη, προκαλώντας καταστροφή στα διπλανά δόντια, στο οστό της γνάθου ή στα νεύρα.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις που είτε οι φρονιμίτες έχουν οι ίδιοι πρόβλημα είτε δημιουργούν πρόβλημα στα υπόλοιπα δόντια, πρέπει να αφαιρούνται. Στόχος της εξαγωγής ενός φρονιμίτη είναι να ανακουφίσουμε τον ασθενή από τον έντονο πόνο και να διασφαλίσουμε την υγεία των διπλανών δοντιών. Όταν όμως οι φρονιμίτες δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, δεν νοσούν και είναι απόλυτα λειτουργικοί στη μάσηση, τότε η εξαγωγή τους δεν κρίνεται απαραίτητη.

ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΦΡΟΝΙΜΙΤΗ

Η αφαίρεση ενός φρονιμίτη δεν είναι το ίδιο απλή διαδικασία όπως ενός οποιοδήποτε δοντιού. Η διάρκεια της επέμβασης και ο βαθμός της δυσκολίας ή του πόνου εξαρτώνται από παράγοντες, όπως:

 • Τον βαθμό του εγκλεισμού: πόσο βαθιά μέσα στη γνάθο είναι ο φρονιμίτης.
 • Την ηλικία του ασθενή: όσο πιο νεαρή η ηλικία τόσο πιο εύκολη η εξαγωγή. Οι ρίζες του φρονιμίτη δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν και το οστό γύρω από το δόντι έχει μεγαλύτερη ελαστικότητα.
 • Το σχήμα και την ανάπτυξη των ριζών του φρονιμίτη
 • Την απόσταση των ριζών από το οστό της γνάθου

Στα περισσότερα περιστατικά η εξαγωγή ενός φρονιμίτη πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές. Σε περιπτώσεις εξαιρετικής δυσκολίας ή εφόσον ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρή φοβία, η εξαγωγή γίνεται χειρουργικά σε νοσοκομειακό χώρο με γενική αναισθησία ή με ενδοφλέβια καταστολή.

Στο ιατρείο μας έχουμε διαχειριστεί με επιτυχία σοβαρά περιστατικά και έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία περίπλοκες περιπτώσεις ώστε να σας εγγυηθούμε την ομαλή πορεία της εξαγωγής και την πρόκληση της μικρότερης δυνατής ταλαιπωρίας.
ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ

Χειρουργική αφαίρεση της ρίζας (ακρορριζεκτομή)

Η ακρορριζεκτομή είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε το κατώτερο μέρος της ρίζας του δοντιού (ακρορρίζιο) και τους γύρω παθολογικούς ιστούς και στη συνέχεια τοποθετούμε μια ποσότητα ειδικού υλικού στην άκρη της ρίζας για να την σφραγίσουμε ερμητικά, να εμποδίσουμε την επιμόλυνση. Η ακρορριζεκτομή πραγματοποιείται για να καταπολεμήσουμε τη φλεγμονή που προσβάλλει τους ιστούς γύρω από τη ρίζα του προβληματικού δοντιού ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή του στον οδοντικό φραγμό. Συνήθως η επέμβαση έχει πολύ καλή πορεία και μετεγχειρητικά δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα.

ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ
 • Όταν μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απονεύρωσης το μικρόβιο εξακολουθεί να υπάρχει και να προκαλεί φλεγμονή που δεν υποχωρεί. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας που αν δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε η ακρορριζεκτομή είναι απαραίτητη.
 • Όταν έχουν δημιουργηθεί κύστεις ή αποστήματα στην περιοχή της ρίζας του δοντιού που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με απονεύρωση.
 • Όταν υπάρχει κάταγμα στο τελευταίο τμήμα της ρίζας (τριτημόριο της ρίζας του δοντιού)
 • Όταν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στον καθαρισμό και την έμφραξη των ριζικών σωλήνων σε όλο το μήκος της ρίζας του δοντιού εξαιτίας της ενασβεστίωσης. Τότε, φράσσουμε τους ριζικούς σωλήνες μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν και αν μελλοντικά το δόντι παρουσιάσει κάποια αλλοίωση επεμβαίνουμε με ακρορριζεκτομή.
ΠΟΝΑΕΙ Η ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗ

Κατά τη διάρκεια της ακρορριζεκτομής δεν θα αισθανθείτε πόνο καθώς αναισθητοποιούμε την περιοχή με τοπική αναισθησία. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 30 έως 60 λεπτά και εξαρτάται από τη σοβαρότητα του περιστατικού. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας και το πέρας της αναισθησίας θα αισθανθείτε ευαισθησία και πόνο με ελαφρύ πρήξιμο, κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Συνήθως, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων χορηγούμε αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβιοτική αγωγή.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΙΑΣ ΑΚΡΟΡΡΙΖΕΚΤΟΜΗΣ ΔΟΝΤΙΟΥ

Στο ιατρείο μας η ακρορριζεκτομή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ κάθε εξάμηνο ελέγχουμε την επιτυχία της επέμβασης. Σε φυσιολογικά πλαίσια, λίγους μήνες μετά την επέμβαση οι ιστοί γύρω από το δόντι σταδιακά επουλώνονται. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου η περιοχή δεν παρουσιάζει την αναμενόμενη επούλωση και για να μην επιτρέψουμε στη μόλυνση να επεκταθεί στα παρακείμενα δόντια, η τελική επιλογή που έχουμε είναι να αφαιρέσουμε το πάσχον δόντι και να τοποθετήσουμε κάποιο εμφύτευμα.

ΚΥΣΤΕΙΣ

Χειρουργική αφαίρεση κύστεων των γνάθων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΣΤΕΙΣ ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ

Οι κύστεις είναι για παθολογικές κοιλότητες που εμφανίζονται στα οστά της άνω και της κάτω γνάθου. Περιβάλλονται από ένα ανθεκτικό τοίχωμα και περιέχουν υγρό, νεκρά κύτταρα και μικρόβια. Τις περισσότερες φορές δημιουργούνται είτε αυτόματα είτε εξαιτίας νεκρών δοντιών. Εάν δεν αφαιρεθούν, σταδιακά μεγαλώνουν, απορροφούν το κόκαλο της γνάθου προκαλώντας μεγάλα ελλείμματα στην περιοχή και επεκτείνονται σε γειτονικά μόρια (π.χ. το ιγμόρειο). Επίσης, ευθύνονται για μολύνσεις και αποστήματα, απώλεια των γειτονικών δοντιών και σε πολύ παραμελημένες περιπτώσεις ακόμα και για κατάγματα των γνάθων. 

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝΤΑΙ & ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ

Συνήθως είναι οδοντογενούς αιτιολογίας, οφείλονται δηλαδή σε κάποια φλεγμονώδη κατάσταση στο στόμα (τερηδονισμένα δόντια, περιοδοντίτιδα, τραύμα), αλλά ενδέχεται να δημιουργηθούν και χωρίς εμφανή αίτια. Επειδή αναπτύσσονται μέσα στο οστό της γνάθου συχνά δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο όταν μεγαλώσουν πολύ και προβάλουν κάτω από τον βλεννογόνο του στόματος ή επιμολυνθούν και εμφανίσουν φλεγμονή. Έτσι, τις περισσότερες φορές ανακαλύπτονται τυχαία έπειτα από ακτινογραφίες των γνάθων. 

Για τη διάγνωση της κύστης απαιτείται ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις πάντα σε συνάρτηση με το ιστορικό του ασθενούς, τη ζωτικότητα των δοντιών και τη σύνδεση της κύστης με αυτά. Ωστόσο, η τελική διάγνωση διασφαλίζεται μέσα από τον ιστολογικό έλεγχο.

Οι θεραπευτική αντιμετώπιση των κύστεων πραγματοποιείται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται από τον τύπο της κύστης, το μέγεθος, την επέκτασή τους και τη γενικότερη υγεία του ασθενή. Δύο είναι οι χειρουργικές μέθοδοι: 

Εκπυρήνιση: τεχνική κατά την οποία η κύστη αφαιρείται καθολικά (τόσο το περιεχόμενο όσο και το κυστικό τοίχωμα). 

Μαρσιποποίηση: τεχνική που εφαρμόζεται σε εκτεταμένες κύστεις, κατά την οποία διανοίγεται μια οπή στο τοίχωμα της κύστης, αφαιρείται το περιεχόμενό της και γίνονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό. 

Με την αφαίρεση της κύστης συνήθως αφαιρούμε και το υπεύθυνο δόντι, οπότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οστική αναγέννηση της γνάθου, προκειμένου να μην δημιουργηθεί μελλοντικό αισθητικό πρόβλημα. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του οστού της γνάθου μπορούμε με ασφάλεια να αποκαταστήσουμε το χαμένο δόντι με ένα εμφύτευμα δοντιού.

ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Κριτικές

Ο καλύτερος οδοντίατρος στο Ρέθυμνο με διαφορά! Απίστευτα ικανοποιημένη τόσο με την δουλειά του όσο και με την ευγένειά του, τόσο του γιατρού όσο και των κοριτσιών! Πριν λίγες μέρες έβγαλα 2 φρονιμίτες και πραγματικά ο πόνος κράτησε 1 μέρα, χωρίς να έχω πρηστεί και επέστρεψα αμέσως στις δραστηριότητές μου! Συνεχίστε την καλή δουλειά, είστε οι καλύτεροι!
Review us on google light theme

Α. Κλαδάκη

Check Availabity

1 Room , 1 Adult , 0 Children
Rooms
Adults
Childrens