ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΣΤΕΙΣ ΤΩΝ ΓΝΑΘΩΝ
Συνήθως είναι οδοντογενούς αιτιολογίας, οφείλονται δηλαδή σε κάποια φλεγμονώδη κατάσταση στο στόμα (τερηδονισμένα δόντια, περιοδοντίτιδα, τραύμα), αλλά ενδέχεται να δημιουργηθούν και χωρίς εμφανή αίτια. Επειδή αναπτύσσονται μέσα στο οστό της γνάθου συχνά δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο όταν μεγαλώσουν πολύ και προβάλουν κάτω από τον βλεννογόνο του στόματος ή επιμολυνθούν και εμφανίσουν φλεγμονή. Έτσι, τις περισσότερες φορές ανακαλύπτονται τυχαία έπειτα από ακτινογραφίες των γνάθων.
Για τη διάγνωση της κύστης απαιτείται ψηφιακές απεικονιστικές εξετάσεις πάντα σε συνάρτηση με το ιστορικό του ασθενούς, τη ζωτικότητα των δοντιών και τη σύνδεση της κύστης με αυτά. Ωστόσο, η τελική διάγνωση διασφαλίζεται μέσα από τον ιστολογικό έλεγχο.
Οι θεραπευτική αντιμετώπιση των κύστεων πραγματοποιείται χειρουργικά με τοπική αναισθησία. Το είδος της χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται από τον τύπο της κύστης, το μέγεθος, την επέκτασή τους και τη γενικότερη υγεία του ασθενή. Δύο είναι οι χειρουργικές μέθοδοι:
Εκπυρήνιση: τεχνική κατά την οποία η κύστη αφαιρείται καθολικά (τόσο το περιεχόμενο όσο και το κυστικό τοίχωμα).
Μαρσιποποίηση: τεχνική που εφαρμόζεται σε εκτεταμένες κύστεις, κατά την οποία διανοίγεται μια οπή στο τοίχωμα της κύστης, αφαιρείται το περιεχόμενό της και γίνονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό.
Με την αφαίρεση της κύστης συνήθως αφαιρούμε και το υπεύθυνο δόντι, οπότε θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οστική αναγέννηση της γνάθου, προκειμένου να μην δημιουργηθεί μελλοντικό αισθητικό πρόβλημα. Όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του οστού της γνάθου μπορούμε με ασφάλεια να αποκαταστήσουμε το χαμένο δόντι με ένα εμφύτευμα δοντιού.