ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Διασφαλίστε την υγεία των δοντιών και των ούλων σας

Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου. Η εξασφάλιση της καλής υγείας του περιοδοντίου είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας καθώς αποτελείται από όλους τους συνδετικούς ιστούς που στηρίζουν και περιβάλλουν το δόντι. Όταν το περιοδόντιο νοσεί, δηλαδή παρουσιάζεται στην περιοχή φλεγμονή, τότε τα ούλα που συγκρατούν τα δόντια πρέπει να θεραπευτούν άμεσα για να αποφευχθούν μελλοντικά σοβαρότερα οδοντικά προβλήματα.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Οι νόσοι του περιοδοντίου

Ο στόχος του περιοδοντολογικού ελέγχου είναι να ανιχνεύσει και να θεραπεύσει προβλήματα των νόσων του περιοδοντίου, που είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Το κοινό σημείο αυτών των δύο νόσων είναι ότι δημιουργούν σοβαρή, πολλές φορές μη αντιστρεπτή καταστροφή των συνδετικών ιστών των δοντιών κι αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλειά τους. Σε αρχικό στάδιο εμφανίζεται η ουλίτιδα, που είναι η επιφανειακή φλεγμονή των ούλων, και σε πιο προχωρημένο η περιοδοντίτιδα, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των δοντιών αλλά και για τη συνολική υγεία του ασθενή.

Οι ασθένειες που αφορούν τα ούλα είναι η κύρια αιτία της απώλειας των περισσότερων δοντιών απ’ ό,τι όλες οι οδοντικές ασθένειες μαζί.

1. ΟΥΛΙΤΙΔΑ

Ουλίτιδα είναι η ήπια φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τη δράση βακτηρίων στην περιοχή. Όταν τα μικρόβια δεν απομακρύνονται σχολαστικά με το καθημερινό βούρτσισμα, με τον καιρό αναπτύσσεται γύρω από το περιοδόντιο μια μαλακή, άχρωμη μεμβράνη από βακτήρια που ερεθίζει τα ούλα προκαλώντας την ουλίτιδα. Ωστόσο, αυτό το αρχικό στάδιο της περιοδοντικής νόσου αντιμετωπίζεται εύκολα, αφού η ουλίτιδα δεν προσβάλλει το κόκαλο και τον συνδετικό ιστό και θεραπεύεται με ειδικό περιοδοντολογικό καθαρισμό.

Τα πρώτα συμπτώματα

 • κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα που ματώνουν εύκολα στο βούρτσισμα
 • ούλα που δείχνουν να υποχωρούν κάνοντας τα δόντια να φαίνονται πιο μακριά
 • κακοσμία του στόματος που επιμένει
2. ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Η περιοδοντίτιδα έχει συνήθως αργή εξέλιξη και αποτελεί φυσική συνέπεια της ουλίτιδας που δεν διαγνώστηκε και δεν θεραπεύτηκε εγκαίρως. Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, τα βακτήρια έχουν εισχωρήσει βαθιά μέσα στα ούλα και έχουν προσβάλει τον συνδετικό ιστό ή/και το κόκαλο που στηρίζει το δόντι. Ουσιαστικά, πρόκειται για επίμονη και πολύ σοβαρή φλεγμονή, κατά την οποία τα βακτήρια που φυσιολογικά υπάρχουν μέσα στο στόμα βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν, κυρίως εξαιτίας της κακής στοματικής υγιεινής. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται θύλακες, δηλαδή «περιοχές» ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια που διαρκώς επιμολύνονται.

Τα πρώτα συμπτώματα

 • Ευαίσθητα και πρησμένα ούλα
 • Ενοχλητικοί πόνοι στο στόμα
 • Μάτωμα των ούλων κατά το βούρτσισμα ή τη μάσηση
 • Σταδιακή υποχώρηση των ούλων
 • Ευαισθησία στο ζεστό ή το κρύο
 • Κινητικότητα/χαλαρότητα των δοντιών
 • Κενά μεταξύ των δοντιών που δεν υπήρχαν
ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα

Μέσα από τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας ο στόχος είναι να απομακρυνθούν τα βακτήρια, να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή, να μειωθούν οι θύλακες και να αυξηθεί η ένωση των ούλων πάνω στην επιφάνεια των δοντιών. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνει 2 βασικά στάδια.

1. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το συντηρητικό στάδιο περιλαμβάνει δύο φάσεις καθαρισμού που εξαρτώνται από τον βαθμό της νόσου. Σε πρώιμη φάση εφαρμόζεται η αποτρύγωση, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό της επιφάνειας των δοντιών, για να αφαιρεθούν η πλάκα και η πέτρα (τρυγία). Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές υπερήχων και, όπου κριθεί απαραίτητο, εξειδικευμένα εργαλεία χειρός.

Σε πιο προχωρημένο στάδιο επιλέγεται ως θεραπεία η ριζική απόξεση. Πρόκειται για τον βαθύ καθαρισμό της πέτρας που έχει συσσωρευτεί στις ρίζες των δοντιών (όχι απλώς στο ύψος των ούλων). H ριζική απόξεση πραγματοποιείται με ειδική συσκευή υπερήχων που περιλαμβάνει ειδικά ξέστρα για να καθαριστούν βαθύτερα τα ούλα αλλά και το τμήμα του δοντιού κάτω από αυτά.

Συνήθως 1-2 επισκέψεις αρκούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απαραίτητος όμως είναι ο τακτικός επανέλεγχος και η σχολαστική στοματική υγιεινή.

2. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Επιλέγεται σε προχωρημένο στάδιο της περιοδοντικής νόσου, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει καταφέρει να περιορίσει το πρόβλημα. Στόχος της χειρουργικής θεραπείας είναι ανασηκωθούν τα ούλα από τα δόντια και με πλήρη πια ορατότητα να καθαριστούν οι ρίζες των δοντιών. Κατά τη χειρουργική θεραπεία γίνεται χρήση αναισθησίας ώστε να είναι ανεκτή η διαδικασία από τον ασθενή.

Η επιτυχημένη θεραπεία απαιτεί άριστη στοματική υγιεινή και τακτικό επανέλεγχο τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ MICRODENTAL

Πώς θεραπεύουμε την περιοδοντική νόσο στο Microdental

Στο ιατρείο Microdental διαθέτουμε τις πιο σύγχρονες πιστοποιήσεις και εφαρμόζουμε την πρωτοποριακή θεραπεία Guided Biofilm Therapy με άμεσο στόχο να προσφέρουμε στους ασθενείς μας οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με εξαιρετικά αποτελέσματα, απαλλαγμένες από το αίσθημα του φόβου και του πόνου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BIOFILM

Πάνω στα δόντια μας υπάρχει ένα μαλακό στρώμα, που δημιουργείται από τις τροφές που καταναλώνουμε και περιέχει εκατομμύρια βακτήρια. Ονομάζεται biofilm (βιοϋμένιο). Δεν μπορείτε να το δείτε, να το μυρίσετε ή να το νιώσετε. Όμως είναι ύπουλο και αποτελεί την κύρια αιτία φθοράς των δοντιών (τερηδόνα) και των ούλων (περιοδοντίτιδα).

Το biofilm πρέπει να αφαιρείται για να εμποδίζει τα παθογόνα μικρόβια να καταστρέφουν τα δόντια και τις υποστηρικτικές δομές, όπως τα ούλα και τα οστά. Όταν το biofilm παραμένει πάνω στα δόντια, με τη βοήθεια του σάλιου σκληραίνει και μετατρέπεται στη γνωστή πλάκα (τρυγία).

Η πιο σύγχρονη, ανώδυνη και ασφαλής θεραπεία για την αφαίρεση της πλάκας είναι η Guided Film Therapy που εφαρμόζουμε στο ιατρείο μας.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ MICRODENTAL

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η GUIDED FILM THERAPY

Η GFT αλλάζει τα δεδομένα και αντικαθιστά τις ξεπερασμένες μεθόδους της δεκαετίας του ‘60 όπου η χρήση αιχμηρών εργαλείων κατέστρεφε τα δόντια και τα ούλα. Πλέον ο πόνος μηδενίζεται και ο φόβος για τον καθαρισμό των δοντιών εξαφανίζεται.

Η Guided Film Therapy καταπολεμά το biofim μέσα από 8 βήματα:

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
 1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
  Αξιολογούμε κάθε κλινικό περιστατικό. Σας δίνουμε να κάνετε πλύση με το στοματικό διάλυμα BacterX Pro.
 2. ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
  Κάνουμε ορατό το βιοϋμένιο μέσα από τη χρήση του αποκαλυπτικού παράγοντα Biofilm Discloser της EMS. Ο χρωματισμός σάς δείχνει τις προβληματικές περιοχές και καθοδηγεί στην αποτελεσματικότερη αφαίρεση του βιοϋμενίου.
 3. ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ
  Στόχος μας είναι να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης και να σας βοηθήσουμε να διατηρείτε τα δόντια σας υγιή.
 4. AIFLOW®
  Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία EMS Airflow® που σε συνδυασμό με τη σκόνη PLUS αφαιρεί το biofilm, τις χρωστικές και τη μαλακή τρυγία, μέσα από έναν ήπιο ψεκασμό αέρα και ζεστού νερού.
 5. PERIOFLOW®
  Εφαρμόζουμε την τεχνολογία Perioflow® για να καθαρίσουμε ήπια και σχολαστικά τους βαθείς περιοδοντικούς θύλακες.
 6. PIEZON PS®
  Αφαιρούμε στοχευμένα, ανώδυνα και ήπια την υπολειπόμενη τρυγία με Piezon® PS No Pain.
 7. ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
  Σε τελικό στάδιο, ελέγχουμε αν έχει αφαιρεθεί πλήρως το biofilm, διαπιστώνουμε την ύπαρξη τερηδόνας και προστατεύουμε τα δόντια με φθόριο.
 8. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
  Προγραμματίζουμε το επόμενο ραντεβού σας για να διατηρήσουμε το άριστο τελικό αποτέλεσμα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ MICRODENTAL

Στόχος της Guided Biofilm Therapy είναι:

 • Να προλάβει και να διαγνώσει την ουλίτιδα
 • Να ανιχνεύσει την τερηδόνα
 • Να σώσει τα εμφυτεύματα με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ MICRODENTAL

Η θεραπεία είναι ασφαλής και κατάλληλη για:

 • Παιδιά
 • Ασθενείς με ορθοδοντικούς μηχανισμούς
 • Ασθενείς με εκτεθειμένη οδοντίνη
 • Ασθενείς με εμφυτεύματα
ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Κριτικές

Εξαιρετικός στην δουλειά του. Με υπομονή εξετάζει την κάθε περίπτωση, δίνει χρόνο και σου εξηγεί τα πάντα.Ειδικά στις δύσκολες περιπτώσεις, όπως τη δική μου. Κατάφερε να τον εμπιστευτώ και όλα πήγαν καλά.Πολύ καλός και για τα παιδιά! Πολύ καθαρό περιβάλλον.Πολύ ευγενικό προσωπικό!
Review us on google dark theme

Σοφιάννα Δρ.

Check Availabity

1 Room , 1 Adult , 0 Children
Rooms
Adults
Childrens