ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Αποκτήστε ξανά σωματική και ψυχική αρμονία

Μαστεκτομή: αποκατάσταση μαστού – Ανάρρωση

Ο μαστός είναι το σύμβολο θηλυκότητας της γυναίκας. Όταν η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, σε κάποιες περιπτώσεις έχει να αντιμετωπίσει και το σοκ του ακρωτηριασμού του μαστού της.
Γι’ αυτό πρέπει να ενημερώνεται αμέσως για τη δυνατότητα αποκατάστασης. Ο πλαστικός χειρουργός, μαζί με το χειρουργό μαστού, θα αποφασίσουν αν η αποκατάσταση πρέπει να γίνει άμεσα μαζί με την μαστεκτομή, ή έμμεσα, δηλαδή αργότερα, καθώς και για τον τρόπο της αποκατάστασης.

Μαστεκτομή: πως γίνεται η αποκατάσταση με προθέσεις;

Τοποθετείται από την τομή της μαστεκτομής ένας διατατήρας ιστών (ένα μπαλόνι από σιλικόνη δηλαδή) κάτω από το δέρμα και τον μείζονα θωρακικό μυ. Κατόπιν, το μπαλόνι αυτό διατείνεται σταδιακά με την έγχυση φυσιολογικού ορού. Η αποκατάσταση γίνεται μέσα από μια βαλβίδα, η οποία είναι κάτω από το δέρμα. Όταν το δέρμα διαταθεί αρκετά και φτάσει στον όγκο του μαστού (σε έξι μήνες περίπου), ο διατατήρας αφαιρείται και τοποθετείται ένα μόνιμο ένθεμα.
Σήμερα, υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν διατατήρες οι οποίοι δε χρειάζονται αλλαγή και μπορεί να παραμείνουν μόνιμα. Αυτό όμως πρέπει να συζητηθεί με τον πλαστικό χειρουργό όποιος θα αποφασίσει ποια μέθοδος είναι η ενδεδειγμένη.
Σε δεύτερη φάση, συνήθως μετά από 3-6 μήνες, αποκαθίσταται και το σύμπλεγμα θηλής και θηλαίας άλω. Συνήθως αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία, με τη χρήση τοπικού κρημνού ή με ιατρικό τατουάζ. Όταν η μαστεκτομή γίνει με διατήρηση του δέρματος του μαστού, η αποκατάσταση γίνεται στον ίδιο χρόνο και μπορεί να αποφευχθεί η διαδικασία της διάτασης.
Τα πλεονεκτήματα της αποκατάστασης με σιλικόνη είναι η απλότητα της τεχνικής, η αποφυγή νέων ουλών και η γρήγορη ανάρρωση.
Τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο νέος μαστός έχει ελάχιστο ή καθόλου πτώση και με την πάροδο του χρόνου φαίνεται λιγότερο φυσικός.

Μαστεκτομή: πώς γίνεται η αποκατάσταση με πλατύ ραχιαίο μυ;

Σε περιπτώσεις όπου η ασθενής μετά τη μαστεκτομή υποβληθεί σε ακτινοβολία, το θωρακικό τοίχωμα δεν μπορεί να διαταθεί. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μεταφορά του δέρματος και του μυός από την πλάτη (χρήση του πλατέος ραχιαίου μυός). Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε άμεσα, μαζί με την μαστεκτομή, είτε έμμεσα. Σε αυτή τη μέθοδο μεταφέρεται μια νησίδα δέρματος από τη ράχη, μαζί με ένα τμήμα του πλατέος ραχιαίου μυός, και το αγγείο το οποίο τον αιματώνει μέσω ενός τούνελ στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα. Έτσι δημιουργείται μία θήκη για να τοποθετηθεί το ένθεμα ή ένας διατατήρας ιστών, εάν το δέρμα στην πλάτη δεν είναι αρκετό.
Τα μειονεκτήματα της μεθόδου είναι οι επιπλέον τομές στην πλάτη και στο θώρακα και η διαφορά χρώματος που έχει το δέρμα της πλάτης σε σχέση με το δέρμα του θωρακικού τοιχώματος.

Μαστεκτομή: πώς γίνεται η αποκατάσταση με ορθό κοιλιακό μυ;

Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιείται το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς, για να δημιουργηθεί ο νέος μαστός χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάποιο ένθεμα. Έτσι, μπορεί να αποκατασταθεί ακόμη και ένας μεγάλος και πτωτικός μαστός. Το δέρμα και το λίπος της κοιλιάς μεταφέρονται μέσω ενός τούνελ που γίνεται στο επιγάστριο, στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, μαζί με τον ορθό κοιλιακό μυ και το αγγείο του. Στην κοιλιά έχουμε το αποτέλεσμα μιας κοιλιοπλαστικής, εφόσον η περίσσεια του δέρματος και του λίπους αφαιρούνται, αλλά και μια μεγάλη οριζόντια τομή.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η δημιουργία ενός πιο φυσικού μαστού σε βάθος χρόνου και η αποφυγή χρήσης ενθέματος. Τα μειονεκτήματα είναι η βαρύτητα της επέμβασης με περισσότερες ημέρες νοσηλείας στην κλινική, περισσότερες επιπλοκές και μία νέα ουλή στην κοιλιά. Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνει και με μικροχειρουργικές τεχνικές και συγκόλληση των αγγείων του δέρματος της κοιλιάς με τα αγγεία στην περιοχή του μαστού. Η συγκεκριμένη επέμβαση όμως είναι βαρύτερη και μία πιθανή επιπλοκή είναι η απώλεια του μοσχεύματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως μετά την αποκατάσταση του μαστού πρέπει να ακολουθήσει επέμβαση στον ετερόπλευρο μαστό για την αποκατάσταση της συμμετρίας ꟷ μείωση, ανόρθωση ή αύξηση.

Ποιος ο χρόνος ανάρρωσης μετά την μαστεκτομή;

Λόγω αφαίρεσης ενός μεγάλου μέρους του δέρματος που καλύπτει μέρος του μαστού μαζί με τον μαζικό αδένα, είναι λογικό η ανάρρωση να χρειάζεται προσοχή. Η ουλή της μαστεκτομής είναι συνήθως  οριζόντια και σπανιότερα πλαγιαστή από κάτω προς τα πάνω.
Ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ήπιος και ελέγχεται με παυσίπονα. Συνήθως πριν τη συρραφή του τραύματος εγχύεται τοπικό αναισθητικό, ώστε η ασθενής να μην πονάει μόλις ξυπνήσει.
Ο ορός παραμένει για λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και στη συνέχεια αφαιρείται. Η ασθενής την επόμενη μέρα επιστρέφει στο σπίτι της.
Μετεγχειρητικά, θα πρέπει να φοράει τον ειδικό στηθόδεσμο και να αποφεύγει την πίεση στην περιοχή και την άρση βαρών.
Αν προκύψει πρήξιμο μετά την επέμβαση στην περιοχή του θώρακα ή της μασχάλης (σπάνια) αντιμετωπίζεται εύκολα, με αναίμακτο τρόπο.
Μετά το χειρουργείο, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις δραστηριότητές της.

Υπάρχει φόβος για λεμφοίδημα μετά από μαστεκτομή;

Με τη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, το λεμφοίδημα μετά από μαστεκτομή είναι πολύ σπάνιο.

Μαστεκτομή: ποιο το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Συνήθως ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με αναλγητικά τύπου Depon ή Lonarid. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει οίδημα και ίσως κάποιες εκχυμώσεις (μελανιές), που υποχωρούν μέσα σε 7 έως 10 ημέρες. Η έξοδος από την κλινική γίνεται το ίδιο βράδυ ή το επόμενο πρωί, έπειτα από την αφαίρεση των παροχετεύσεων.
Μετά την επιστροφή στο σπίτι συνιστάται η αποφυγή της έντονης δραστηριότητας για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Η επιστροφή στην εργασία συνήθως γίνεται σε 10 έως 15 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Πότε γίνεται προληπτική μαστεκτομή;

Η προληπτική/προστατευτική μαστεκτομή με άμεση αποκατάσταση προγραμματίζεται να γίνει πριν εμφανιστεί καρκίνος του μαστού. Αν μία γυναίκα ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, τότε μπορεί να επιλέξει να υποβληθεί στην επέμβαση. Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική στις μέρες μας έχει κάνει άλματα τόσο σε ευκολότερες χειρουργικές μεθόδους όσο και σε καλύτερη αισθητική αποκατάσταση του μαστού. Ανάλογα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας και με βάση τα ογκολογικά κριτήρια, η πλαστικός χειρουργός Δρ. Λαμπρινάκη επιλέγει μαζί με τον χειρουργό μαστού και την ασθενή, την καταλληλότερη μέθοδο αντιμετώπισης.
Αποκτήστε ξανά σωματική και ψυχική αρμονία

Check Availabity

1 Room , 1 Adult , 0 Children
Rooms
Adults
Childrens